Sok arbuzowy - zdrowy czy nie?

Mam trochę mieszane uczucia i myśli na temat arbuza i soku z arbuza. W przeszłości spożywałam dużo arbuza, zarówno w postaci soku, jak i w postaci surowej. Ale od niedawna nie jestem już tak pewna jego zdrowotnych korzyści. Moim zdaniem, głównym powodem do niepokoju jest stosunkowo wysokie stężenie fruktozy.

Oczywiście, jeśli jesteś młody i masz dobrą kondycję, możesz i powinieneś cieszyć się tym pysznym smakołykiem. Twoje ciało prawdopodobnie działa świetnie, twój metabolizm jest w doskonałej formie, a kilka filiżanek soku arbuzowego podczas letnich miesięcy wyjdzie ci tylko na dobre.

Ale chodzi o to.

Jeśli jesteś otyły, jeśli zmagasz się z utratą wagi, jeśli masz zespół metaboliczny, jeśli masz prediabetes lub cukrzycę typu 2, byłoby mądrze unikać tej żywności o wysokiej zawartości fruktozy.

Dlaczego?

Cóż, ponieważ fruktoza jest metabolizowana w wątrobie. Komórki Twojego ciała nie mogą jej bezpośrednio wykorzystać jako źródła paliwa. Co gorsza, wątroba zazwyczaj przekształca fruktozę w trójglicerydy, co jest innym sposobem na określenie tkanki tłuszczowej lub tkanki tłuszczowej.

Jak dużo jest fruktozy?

Jeden średni arbuz ma oszałamiającą ilość 180 gramów fruktozy. Nawet jeśli spożyjesz jedną czwartą tego arbuza, to jest to o wiele za dużo, jak na to, co uważa się za zdrowe dzienne spożycie fruktozy (mniej niż 20 gramów, a niektórzy schodzą do mniej niż 10 gramów dziennie).

Z tym zastrzeżeniem dotyczącym fruktozy, kontynuujmy i skoncentrujmy się na korzyściach zdrowotnych arbuza i jak przygotować domowy sok z arbuza.

Jeśli chodzi o spożywanie arbuza, zwykle uważa się, że arbuz zawiera głównie wodę. Z tego powodu jest on często używany jako orzeźwiające jedzenie, na przykład, gdy pogoda jest gorąca.

Arbuz jest zwykle uważany za owoc, choć w rzeczywistości jest warzywem z rodziny ogórkowatych. Największymi producentami arbuzów na świecie są: Chiny, Turcja, Rosja, Grecja, Włochy i Hiszpania. Wnętrze arbuza jest zazwyczaj czerwone lub pomarańczowe, choć zdarzają się melony żółte.

Istnieje kilka hybryd arbuzów powstałych w wyniku krzyżowania. Różnią się one wielkością, kolorem i kształtem. Arbuz może ważyć do 25 kg i zawierać ponad 90% wody. (Nie daj się jednak zwieść, pozostałe 10% może zawierać dużo cukru).

Mniej znany jest fakt, że oprócz płynów, arbuz zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Tak więc, z jednej strony, może znacząco przyczynić się do poprawy Twojego zdrowia. Z drugiej strony, jak już wspomnieliśmy, trzeba uważać, bo zawiera spore ilości cukru, zwłaszcza tego najbardziej szkodliwego: fruktozy.

Wodnista i odżywcza zawartość jest tym, co sprawia, że arbuz świetnie rekompensuje odwodnienie i utratę minerałów i witamin podczas letnich miesięcy.

Składniki odżywcze i minerały

Arbuz zawiera dużo wody i trochę kalorii, więc jest odpowiedni do stosowania jako środek moczopędny i do oczyszczania organizmu. Ponadto, istnieją pewne użyteczne składniki:

  • Kwas azotowy
  • Miedź
  • Beta karoten
  • Błonnik roślinny
  • Tłuszcz roślinny
  • Witamina A
  • Witaminy B1, B2, B3, B5, B6
  • Witamina C
  • Żelazo
  • Glutation
  • Olejki eteryczne
  • Jod
  • Potas
  • Wapń
  • Likopen
  • Kwas cytrynowy
  • Magnez
  • Sole mineralne
  • Białka
  • Folian
  • Fosfor
  • Celuloza
  • Cynk
  • Cukier

Sok z arbuza

Arbuz może być stosowany jako środek moczopędny oraz w leczeniu oparzeń i niektórych chorób skóry. Reguluje wartość pH krwi i może pomóc w oczyszczaniu złogów tłuszczu na naczyniach krwionośnych.

Sok z arbuza ma naprawdę wysoką zasadową wartość pH wynoszącą 9, dzięki czemu należy do niezwykle zdrowej grupy napojów alkalicznych. Możesz używać tego soku do oczyszczania jelita grubego i na czczo.

Sok z arbuza sam lub w połączeniu z innymi sokami może pomóc w następujących dolegliwościach:

  • trądzik
  • anemia
  • miażdżyca
  • zapalenie stawów
  • astma
  • choroby zębów i jamy ustnej
  • zapalenie oskrzeli
  • ból głowy
  • obrzęk
  • egzema
  • kamienie nerkowe
  • kac
  • niektóre rodzaje raka
  • niepłodność
  • oparzenia skóry
  • podwyższona temperatura
  • problemy z nerkami, pęcherzem i drogami moczowymi
  • problemy z prostatą
  • oparzenia słoneczne
  • zapalenie zatok
  • szkorbut
  • stres
  • zapalenie skóry i swędzenie (wysypka)
  • hemoroidy
  • chroniczne zmęczenie
  • cellulit

Jak przygotować sok z arbuza

Możesz użyć sokowirówki, ale w tym przypadku to już przesada. Wystarczy użyć zwykłego blendera. Miksuj wszystko przez nie więcej niż minutę i gotowe.

Masz kilka opcji tutaj: można pić go jako jest, można go odcedzić przez siatkę, można dodać trochę soku z cytryny w nim dla tej dodatkowej nutki smaku, i można dodać wody, aby go rozcieńczyć.

Jeśli chcesz zmaksymalizować wpływ na zdrowie, polecam nie filtrować, dodać trochę soku z cytryny i rozcieńczyć go czystą wodą.

Przepis na sok z arbuza

Składniki

  • 1 mały arbuz
  • sok z 1 cytryny

Instrukcje

  1. Przekroimy arbuza na pół i łyżeczką usuniemy pestki. Nie musimy tego robić do końca, kilka pestek tu i ówdzie nie zaszkodzi. Oderwij kawałki arbuza od skórki i włóż je do blendera. Nie używaj skórki.
  2. Miksuj arbuza przez maksymalnie minutę. Dodaj sok z cytryny i miksuj przez kolejne 5-10 sekund. Wlej do szklanki i rozcieńcz czystą wodą.

Wnioski

Arbuz to pożyteczna, zdrowa żywność, naturalny środek detoksykacyjny i silny przeciwutleniacz (w profilaktyce wielu chorób). Arbuz może zrekompensować utratę płynów i minerałów.

Należy jednak uważać na zawartość fruktozy, zwłaszcza jeśli masz nadwagę, zespół metaboliczny lub cukrzycę. Dobrze byłoby rozcieńczyć sok arbuzowy, aby zminimalizować wpływ cukru na organizm.

Kiedy tylko możesz, wybierz się do sklepu ze zdrową żywnością lub na targ i kupuj arbuzy uprawiane ekologicznie.

Na zdrowie!

Autor

Franciszek Dąbrowski

Lekarz medycyny naturalnej.

Zobacz również