Wszystkiego najlepszego z okazji Narodowego Dnia Jarmużu!

Według NationalKaleDay.org

"Narodowy Dzień Jarmużu celebruje niesamowite korzyści zdrowotne jarmużu, podkreśla jego kulinarną wszechstronność oraz promuje jedzenie, uprawę i dzielenie się jarmużem w całej Ameryce. Narodowy Dzień Jarmużu przypada w pierwszą środę października i jest obchodzony co roku."

Z MindBodyGreen:

Korzyści zdrowotne płynące z jarmużu:

1. Jarmuż jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik i nie zawiera tłuszczu. Jedna filiżanka jarmużu ma tylko 36 kalorii, 5 gramów błonnika i 0 gramów tłuszczu. Dzięki dużej zawartości błonnika jarmuż wspomaga trawienie i wydalanie z organizmu. Jarmuż zawiera również wiele składników odżywczych, witamin, folianów i magnezu, jak również tych wymienionych poniżej.

2. Jarmuż jest bogaty w żelazo. W przeliczeniu na kalorię, jarmuż zawiera więcej żelaza niż wołowina. Żelazo jest niezbędne dla dobrego zdrowia, np. do tworzenia hemoglobiny i enzymów, transportu tlenu do różnych części ciała, wzrostu komórek, prawidłowego funkcjonowania wątroby i wielu innych.

3. Jarmuż jest bogaty w witaminę K. Spożywanie diety bogatej w witaminę K może pomóc w ochronie przed różnymi rodzajami nowotworów. Jest ona również niezbędna dla wielu różnych funkcji organizmu, w tym dla prawidłowego stanu kości i krzepnięcia krwi. Ponadto zwiększony poziom witaminy K może pomóc osobom cierpiącym na chorobę Alzheimera.

4. Jarmuż jest pełen silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i flawonoidy, pomagają chronić przed różnymi rodzajami nowotworów.

5. Jarmuż jest doskonałym pożywieniem o działaniu przeciwzapalnym. Jedna filiżanka jarmużu zawiera 10% zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają w walce z zapaleniem stawów, astmą i chorobami autoimmunologicznymi.

6. Jarmuż wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Spożywanie większej ilości jarmużu może pomóc obniżyć poziom cholesterolu.

7. Jarmużjest bogaty w witaminę A. Witamina A jest korzystna dla wzroku, skóry, a także pomaga zapobiegać nowotworom płuc i jamy ustnej.

8. Jarmuż jest bogaty w witaminę C. Witamina ta jest bardzo pomocna dla układu odpornościowego, metabolizmu i nawodnienia organizmu.

9. Jarmuż jest bogaty w wapń. W przeliczeniu na kalorię jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko, co pomaga zapobiegać utracie kości, osteoporozie i utrzymać zdrowy metabolizm. Witamina C jest również pomocna w utrzymaniu chrząstki i elastyczności stawów.

10. Jarmuż jest doskonałym pokarmem detoksykacyjnym. Jarmuż jest pełen błonnika i siarki, które doskonale wspomagają detoksykację organizmu i utrzymują wątrobę w dobrym stanie.

Autor

Franciszek Dąbrowski

Lekarz medycyny naturalnej.

Zobacz również