Zalety świeżo wyciskanych soków

Soki owocowe to gigantyczny i do tego cały czas rosnący rynek. Sięgamy po nie chętnie i jest to bardzo dobra decyzja, ponieważ w sokach owocowych oraz warzywnych znajdziemy ogromne ilości witamin i minerałów, a także błonnika poprawiającego funkcjonowanie naszego układu trawiennego. Soki kuszą nas swoim zapachem, kolorem i mnogością smaków.

Każdy z nas ma zazwyczaj jakiś swój ulubiony smak. Soki są szczególnie dobrym pomysłem w lecie, ponieważ skutecznie nawadniają organizm dostarczając mu przy okazji niezbędnych składników odżywczych.

Zdrowie w płynnej postaci

Soki to jeden z najlepszych sposobów zasilania naszego organizmu, ponieważ znajdują się w nich łatwe do przyswojenia witaminy ui minerały, enzymy roślinne, ważne kwasy tłuszczowe oraz zdrowe węglowodany i białka. Sok jest w stanie uzupełnić niedobory wielu ważnych substancji i posiada wyraźną przewagę nad pokarmem stałym, ponieważ może być wykorzystywany przez organizm niemal natychmiast, bez konieczności wykonywania długotrwałego trawienia. Soki spożywamy w postaci surowej, co tej jest bardzo ważne, ponieważ obróbka jedzenia, zwłaszcza obróbka termiczna, jest w stanie zniszczyć nawet 90% wszystkich pozytywnych składników odżywczych zawartych w pokarmie.

Zdrowie zawarte w sokach

Sok jest koncentratem zdrowia i znacznie lepszym pomysłem od suplementów diety. Zamiast dużego talerza warzyw i owoców lepiej jest wycisnąć z nich sok i wtedy skorzysta się nawet więcej niż z samego jedzenia. Szklanka soku jest w stanie efektywnie dostarczyć nam więcej składników odżywczych niż surowiec, który został wykorzystany do jej zrobienia.

Soki owocowe skutecznie zaspokajają głód, są w stanie wspomagać leczenie różnych chorób, wzmacniają układ immunologiczny oraz zawierają potężną dawkę antyoksydantów.

Tylko soki świeże

Wszystkie soki są zdrowe, ale różnica w jakości pomiędzy nimi może być naprawdę bardzo duża.. Liczy się sposób ich przygotowania. Najlepsze są soki, które wyciskamy samodzielnie. Całkiem dobre są tak zwane soki jednodniowe ze sklepów, ale wszystkie inne soki są zazwyczaj produktem bardzo poważnej obróbki, a do tego są pasteryzowane, co niszczy wiele z ich ważnych substancji odżywczych. W soku przygotowanym samodzielnie zawsze znajdziemy elementy ich miąższu, co oznacza podaż błonnika, a do tego jesteśmy w stanie sami się upewnić, że do ich produkcji zostały wykorzystane zdrowe owoce najwyższej jakości. Najważniejsze jest jednak to, że nie były one w żaden sposób obrabiane i do tego nie ma w nich żadnych dodatków chemicznych typu konserwantów.

Autor

Franciszek Dąbrowski

Lekarz medycyny naturalnej.

Zobacz również