Co wybrać: wyciskarkę, czy sokowirówkę?

Pyszne i zdrowe soki przygotujemy w sokowirówkach lub w wyciskarkach. Ale oba te urządzenia pracują odmiennie, różni się także wyciśnięty z owoców lub warzyw sok. Oba też służą do przygotowania soków z zupełnie innych produktów.

W sokowirówce nie uda nam się przygotować soku z ziół i warzyw liściastych. Wadą tego urządzenia jest głośna praca. Z kolei przygotowując soki w wyciskarce otrzymujemy produkt mocno napowietrzony, taki sok zawiera więcej składników mineralnych i witamin. Zanim więc podejmiemy ostateczną decyzję musimy odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Zastanówmy się, jakich owoców i warzyw będziemy używać najczęściej, ale też, jaki sok chcemy przygotować. Może bardziej odpowiada nam sok zawierający kawałki owoców lub wolimy klarowny? Jaką ilość soku będziemy przygotowywać: jedną szklankę, którą od razu wypijemy, czy może litr?

Czy będziemy go wypijać od razu po przygotowaniu, czy też będziemy go pili w ciągu kilku dni? Czy z sokowirówki zamierzamy korzystać często? Im częściej będziemy z niej korzystać, tym częściej trzeba ją będzie czyścić. Dla osób, które chcą przygotowywać soki nie tylko warzywne lub owocowe – lepsza będzie wyciskarka. Będziemy mogli cieszyć się smakiem soków z ziół, czy z traw.

Jaką jednak wybrać: jedno- czy może dwuślimakową?

sok z wyciskarki dwuślimakowej W dwuślimakowych wyciskarkach elektrycznych przygotujemy różne, zdrowe i smaczne soki. Wykorzystano w nich nowoczesne rozwiązanie techniczne. Dwa wałki rozdrobnią zioła, owoce i warzywa pozostawiając jedynie suchy, całkowicie pozbawiony soku, miąższ. Takie urządzenie jest bardzo efektywne, można przygotować duże ilości soku, który ma pełne wartości odżywcze i lecznicze. Sok praktycznie ze wszystkich owoców i warzyw otrzymamy także w elektrycznej wyciskarce jednoślimakowej. Uzyskany w nich sok nie jest napowietrzony i ciepły, efekt ten jest skutkiem obracania się wałka ślimakowego z prędkością od 70 do 120 obrotów w ciągu jednej minuty. Tego typu wyciskarki są szczególnie przydatne do przyrządzania soków z owoców i warzyw, które zawierają duże ilości witaminy C, która pod wpływem wysokiej temperatury ulega zniszczeniu. Wyciskarka jednoślimakowa nie niszczy jej, sok nadal będzie bardzo wiele tej niezbędnej organizmowi witaminy.

Autor

Franciszek Dąbrowski

Lekarz medycyny naturalnej.

Zobacz również