Sok z wyciskarki czy sokowirówki – który jest zdrowszy?

Pewnie każdy z nas lubi dobry sok, który będzie dla nas świetnym źródłem witamin i minerałów. Soki kupowane w sklepach, jednak są raczej próbą naśladowania prawdziwych soków. Często są one dodatkowo rozwodnione i dosłodzone.

Najczęściej produkuje się je z zagęszczonego soku owocowego i dlatego brak tam pełnowartościowych składników odżywczych. Jeśli taki doskonały chcecie wypić to najlepiej przygotowywać sobie go samemu. Jak wybierać owoce i warzywa na sok? Nic nie da nam samodzielna produkcja soków, jeśli nie przyłożymy się do znalezienia dobrych owoców. Najlepiej wybierać owoce, które sprzedawane są luzem, ponieważ te paczkowane są najczęściej gorszej jakości a dodatkowo nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy nie ma tam już nadpsutych owoców. Dobrze będzie kupować takie owoce czy warzywa, na które obecnie mamy sezon, ponieważ będzie to dla nas najlepsza propozycja. Można bowiem być pewnym, że takie owoce będą zawsze świeże i pełnowartościowe.

Sok z wyciskarki

Wyciskarka do owoców działa tak, że będzie miażdżyć komórki owocu i warzywa, tak by pozyskiwać z nich sok. W sklepach znajdziemy wyciskarki jedno albo dwuślimakowe. Jednoślimakowe urządzenia w czyszczeniu są łatwiejsze ale nie mają takiej wydajność. Sok przygotowany z użyciem wyciskarki będzie mętny i nie będzie miał w sobie piany, dlatego nie będzie dochodziło do jego utleniania i tym samym można być pewnym, że wszystkie składniki mineralne będą w nim zachowane. Można być więc przekonanym właśnie do takiej formy pozyskiwania soku, ponieważ tam nie będzie cięcia owoców, ale będzie jedynie ich miażdżenie i te cenne składniki nie zostaną utracone. Wyciskarka pracuje wolniej niż sokowirówka, dlatego na sok będzie trzeba nieco dłużej czekać, z tego urządzenia.

Sok z sokowirówki

soki z sokowirówki Sokowirówka inaczej niż wyciskarka będzie ciąć owoce za pomocą wirujących z dużą prędkością noży. Dzięki temu potem siła odśrodkowa będzie mogła oddzielić taki sok od miąższu. Produkcja taka jednak ma sporo wad. Tak przygotowywany sok będzie napowietrzony co będzie widać po tym, że pojawi się na nim nieestetyczna pianka. Poza tym w wyniku przecinania oraz wirowania będzie tworzyć się wysoka temperatura a to sprawi, że enzym nie będą aktywne i dodatkowo zniszczone będą także witaminy. Sok z sokowirówki jest klarowny i nie będzie w nim żadnych grudek czy kawałków owoców. Urządzenie będzie pracować zdecydowanie szybciej niż wyciskarka. Sokowirówka ma także problem, gdy chodzi o pozyskiwanie soku z traw, dlatego nie daje nam tak wiele możliwości jak wyciskarka. Jeśli chodzi o sokowirówkę to jej wielkim plusem będzie to, że można z jej użyciem szybko przerabiać duże ilości owoców czy warzyw.

Zatem który sok wybrać?

Czy soki z wyciskarki są zdrowsze? Wszystko zależy od nas i naszych oczekiwań. Trzeba wiedzieć bardzo dobrze na jakim aspekcie najbardziej nam będzie zależeć. Jeśli nie ma się czasu na przygotowanie soku to wyciskarka będzie kłopotliwa i lepsza będzie wtedy rzeczywiście sokowirówka. Na pewno zwolenników będzie miał również taki sok, gdy nie lubimy w soku grudek i innych składników. Jeśli jednak bardziej będzie nam zależało na właściwościach zdrowotnych to nie ma lepszego soku niż ten, który będzie pochodził z wyciskarki. Dzięki niej można przygotowywać sok szybciej, jeśli ma jeden ślimak, albo też dokładniej, jeśli wybierzemy dwa ślimaki. W tym drugim przypadku jednak czyszczenie urządzenia będzie stawało się kłopotliwe dlatego nie zawsze taki sprzęt będzie nam odpowiadał.

Autor

Franciszek Dąbrowski

Lekarz medycyny naturalnej.

Zobacz również