Co jeść by wspomagać walkę z nadwagą?

Gdy zastanawiamy się nad fundamentami zdrowej i zbilansowanej diety, możemy wskazać na cztery grupy produktów spożywczych. Jeśli poznamy ich właściwości, a następnie zadbamy o to, aby stały się częścią naszego jadłospisu możemy mieć pewność, że uda nam się pozbyć nadmiaru kilogramów.

Co zatem powinniśmy jeść, aby cieszyć się ze szczupłej sylwetki i dobrego zdrowia nie obawiając się przy tym niebezpieczeństw związanych z efektem jo-jo?

Mleko i nabiał

Pierwsza grupa produktów to mleko i nabiał i w żadnym wypadku nie powinno się z nich zrezygnować. We wczesnych latach życia człowieka to właśnie mleko przesądza o tym, że rozwija się on prawidłowo. To nie tylko cenne źródło wapnia oraz białka, ale również witaminy A i D. Często można usłyszeć, że mleko pasteryzowane nie jest aż tak zdrowe, jak mleko świeże i jest w tym sporo prawdy.

Proces pasteryzacji niszczy wiele cennych składników, które w innych okolicznościach mogłyby toczyć walkę z bakteriami chorobotwórczymi i pasożytami. Oczywiście, nie każdy jest entuzjastą mleka i nabiały. Co więcej, dość często możemy usłyszeć o tym, że sam układ pokarmowy nie radzi sobie najlepiej z laktozą.

Zdrowa dieta

Mięso i ryby

Na szczęście, można z powodzeniem znaleźć te produkty, które zastąpią tę grupę, a jednocześnie będą nie mniej wartościowe. Przykładem może być choćby mleko sojowe oraz ryżowe. Mówiąc o odżywianiu się w sposób racjonalny nie można też zapominać o nasionach roślin strączkowych, mięsie, rybach, jajach oraz drobiu.

Produkty te zwykle umieszczane są w jednej grupie, okazuje się bowiem, że dostarczają nam białka, witamin oraz mikroelementów, których nie może zabraknąć w naszej diecie. To właśnie one pozwalają też na skuteczną walkę z niedoborami żelaza.

Co ważne, żelazo znajdujące się w produktach roślinnych jest znacznie słabiej wchłaniane przez organizm niż te, na które napotykamy sięgając po produkty pochodzenia zwierzęcego. Również dietetycy nie radzą eliminować produktów z tej grupy, choć zalecają, aby sięgać przede wszystkim po produkty chude, które nie zostały przetworzone. Warto pamiętać i o tym, że także w tym przypadku kluczem do sukcesu okazuje się zróżnicowanie. Codzienna dieta powinna być też bogata w warzywa i owoce oraz w soki z ich udziałem, mówimy bowiem o cennym źródle witaminy C.

Autor

Wioletta Nowak

Trener fitness, dietetyk.

Zobacz również